Bourgeois onder vuur: ‘Wij hebben geen Vlaamse Van Massenhove’
Foto: BELGA

Verhit debat vanmiddag in het Vlaams parlement over de Vlaamse ambtenarij. Volgens minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois beschikt de Vlaamse administratie niet over een figuur zoals Frank Van Massenhove, die overal opduikt in de media. De uitspraak is bij Vlaams parlementslid Jo De Ro (Open VLD), die zelf jarenlang actief was als leidend ambtenaar bij het Agentschap voor Onderwijscommunicatie, in het verkeerde keelgat geschoten.

Aan het slot van een urenlang debat in het Vlaams Parlement over het rapport van de Commissie Efficiëntie en Effectieve Overheid (C33O) deed Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois enkele uitspraken over het Vlaamse ambtenarenkorps.

De Vlaamse administratie beschikt volgens de N-VA-minister over uitstekende ambtenaren en entiteiten die sterk werk afleveren. 'Maar we tonen dat te weinig', zei Bourgeois.

'We hebben ook een beetje het nadeel dat er in heel dit land blijkbaar maar één ambtenaar in de media komt - Van Massenhove (topman van de FOD Sociale zekerheid, red.) om hem niet te noemen. Wij hebben geen Vlaamse Van Massenhove', aldus Bourgeois. 'Wij zouden ook wel eens iemand mogen hebben die die rol kan spelen en die uitleg kan geven bij alle hervormingen die wij doorvoeren, hervormingen die soms al jaren lopen bij ons in de Vlaamse overheid, waar andere overheden nog mee moeten beginnen.'

In Terzake benadrukte Bourgeois dat dat kritiek op de media was, en niet op de ambtenarij. 'Als een ambtenaar op tv komt, is het altijd Van Massenhove. De media vraagt niet daar de Vlaamse topambtenaren.'

En Lieten dan?

Maar zo had Vlaams parlementslid Jo De Ro, zelf gewezen Vlaams topambtenaar, het niet begrepen. 'Kent de minister Fons Leroy, Stefan Van Mulders en Ingrid Lieten dan niet? Zij werden ook overheidsmanager van het jaar en kwamen als Vlaams ambtenaar vaak in het nieuws. Kent de minister dan Georges Monard en Erik Strobants niet? Zij werden elk als Vlaams ambtenaar bekroond met een lifetime achievement award en kwamen veelvuldig in de pers', aldus De Ro.

'En misschien weet hij het niet, maar het was een Vlaamse ambtenaar, met name Georges Monard, die federaal hervormingen heeft doorgevoerd en het mogelijk heeft gemaakt dat Frank Van Massenhove kon doen wat hij heeft gedaan.' 'Maar misschien komt de minister liever zelf in beeld en laat hij zijn leidend ambtenaren enkel verschijnen als er iets misgelopen is', aldus nog De Ro.