Italiaanse premier Renzi hervormt kieswet en Senaat
Matteo Renzi Foto: AP

Het was een bewogen dag voor Matteo Renzi: de Kamer heeft woensdag de hervorming van de kieswet goedgekeurd, en hij kondigde zelf een grondwetswijziging aan die de macht van de Senaat danig inkrimpt. Al wie minder dan 1.500 euro per maand verdient, krijgt jaarlijks 1.000 euro extra.

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft de nieuwe kieswet, ‘Italicum’, uiteindelijk door de Kamer laveren na een deal met Silvio Berlusconi en diens ‘Forza Italia’. Dat meldt de Italiaanse krant La Repubblica.

De nieuwe kieswet moet het versnipperde Italiaanse politieke landschap, dat leidt tot makke monstercoalities, aanpassen. Een partij of, zoals in Italië gebruikelijk is, een coalitie van partijen, die 37 procent van de stemmen haalt, krijgt voortaan een ‘regeerbonus’ van 15 procent en bezit zo automatisch een meerderheid. Haalt geen enkele partij, of coalitie van partijen, 37 procent, dan komt er een tweede stemronde met enkel de twee grootste partijen. Ook de kiesdrempel gaat omhoog.

De hervorming van de kieswet was een van de ambities van Renzi toen hij partijleider werd van de Partito Democratico. Twee andere zaken staan nog op het programma van de 39-jarige premier: de Senaat hervormen en weer jobs creëren. 

Dienstauto's veilen

Vandaag nam woensdag Renzi de vlucht vooruit voor zijn hervormingen: hij stelde een pakket belastingverlagingen voor ter waarde van 10 miljard euro die de Italiaanse midden- en lagere klasse opnieuw wat financiële ademruimte moet verschaffen. 'Een groep van 10 miljoen mensen' zouden baat hebben bij de fiscale maatregelen, die al vanaf 1 mei moeten ingaan.

Er zou zeker 7 miljard euro voor nodig zijn in een eerste fase. Renzi maakt zich sterk dat het geld er is. Los van de economische relance wil Renzi in april de overheidsdiensten hervormen, in mei de belastingdiensten en in juni het gerecht. Ook de macht van de Senaat moet met een grondwetswijziging aanzienlijk gereduceerd worden. Renzi wil als extraatje 150 dienstauto's laten veilen omdat ze te duur zijn.

Defaitisme 0

Renzi zocht voor de nieuwe kieswet steun bij Berlusconi en diens partij Forza Italie. Dat leverde hem forse kritiek op. Hij liet het ogenschijnlijk allemaal niet aan zijn hart komen en bedankte op twitter alle parlementariërs die de wet steunden. ‘Politiek 1 - defaitisme 0’, tweette hij.

Na de Kamer moet ook de Senaat zijn fiat geven voor de kieswet. Dat belooft voor Renzi zo mogelijk nog een hardere noot om te kraken. Verschillende senatoren lieten al weten enkele in de Kamer gesneuvelde amendementen opnieuw op tafel te leggen, zoals bijvoorbeeld de pariteit tussen mannen en vrouwen. Dat zou de verstandhouding tussen Renzi en Berlusconi danig op de proef kunnen stellen.