Van den Bossche stelt oplossing vanuit eigen budget voor
Foto: Photo News

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche heeft een oplossing klaar voor het tekort aan geld voor sociale leningen. De sp.a-minister stelt voor om binnen haar eigen bevoegdheid 8 miljoen euro te verschuiven.

Met dat bedrag zou voor 400 miljoen euro aan sociale leningen kunnen gerealiseerd worden. Maar om de operatie door te voeren heeft Van den Bossche naar eigen zeggen nog wel de goedkeuring nodig van begrotingsminister Philippe Muyters.

De Standaard en Het Nieuwsblad schreven woensdag dat het geld voor sociale woonleningen voor dit jaar na amper een paar maanden al zo goed als op is. Vorig jaar haalden het Vlaams Woningfonds (VWF) en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), de twee instellingen die de goedkope leningen verstrekken, nipt de herfst. Nu halen ze amper de lente. Vorig jaar werd beslist het budget voor dit jaar op te trekken van 700 naar 814 miljoen euro, maar het aantal aanvragen blijft stijgen.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) wil extra geld, maar N-VA-minister van Begroting Philippe Muyters is daar niet zo happig op. “Wij gaan niet zomaar een blanco cheque uitschrijven. Het zou een beter idee zijn om een deftige audit te houden van de manier waarop het Vlaams Woningfonds werkt.”

Minister Van den Bossche werd over de kwestie in het Vlaams Parlement ondervraagd door parlementsleden Mercedes Van Volcem (Open Vld) en Jan Penris (Vlaams Belang). In haar antwoord schoof Van den Bossche een mogelijke oplossing naar voor. Zij stelt namelijk voor om binnen haar eigen bevoegdheid met budgetten te schuiven. Omdat het aantal aanvragen voor renovatiepremies daalt, zou bijvoorbeeld vanuit dat budget 8 miljoen euro kunnen verschoven worden. Op die manier zou voor 400 miljoen euro aan sociale leningen kunnen gerealiseerd worden, bovenop het bestaande budget van 815 miljoen euro.

Maar voor die budgettaire verschuiving heeft Van den Bossche wel nog de goedkeuring nodig van minister van Begroting Philippe Muyters.