Banken schieten plan Tecteo af
Foto: Lisa Van Damme

De banken KBC en ING gaan niet akkoord met het reddingsplan van Tecteo voor Electrawinds. Ze vinden de opgelegde ‘haircut’ te groot. Daardoor dreigt een patstelling. Er wordt naarstig naar een oplossing gezocht.

Tecteo mag dan al snel het financieel consortium rond Gimv van de weg gereden hebben, met de banken is het nog niet klaar. Het plan-Tecteo legt grotere verliezen bij de banken dan het reddingsplan van Gimv, dat overigens op dit moment nog altijd het officiële reddingsplan is. Tecteo charmeert wel Groenkracht en de werknemers van Electrawinds meer. Gimv zette de banken uit de wind en vroeg ook aan Groenkracht een flinke inlevering.

Afgelopen nacht bereikte Tecteo al een akkoord met Gimv & co om hen uit te kopen. Daardoor zou Tecteo nu de windenergie-activiteiten van Electrawinds kunnen overkopen. Maar dit plan moet door een reeks andere partijen goedgekeurd worden, waaronder de banken. Die zijn niet te spreken over het feit dat ze meer dan 20 procent van hun inleg zouden verliezen terwijl ze afgedekt zijn door stevige zekerheden.

Banken en Tecteo praten nu verder over een oplossing. Door de patstelling heeft Electrawinds ook nog niet aan de rechtbank laten weten wat het nu wil voor morgen, donderdag. Dan moet normaal over het reddingsplan gestemd worden door de schuldeisers. Electrawinds heeft op dit moment nog geen verzoekschrift voorgelegd om uitstel te vragen. Het kan die kwestie ook aan de rechtbank overlaten, maar dan neemt het iets meer risico. Maar zelfs in het eerste geval, waarbij Electrawinds zelf uitstel vraagt, ligt de bal in het kamp van de rechter.

‘Er moet een deal komen. Er is te veel te verliezen bij een faillissement’, luidde het daarnet.