Franse krant Libération looft creatief Brussel
Café Belga Foto: Bart De Waele

‘Brussel trekt steeds meer jonge creatievelingen aan en heeft zich opgewerkt tot het niveau van Europa’s meest aantrekkelijke steden’, schrijft de Franse krant Libération, die ziet hoe steeds meer Parijzenaars zich in onze hoofdstad komen vestigen. In het lokken van die creatievelingen speelt kunstenschool La Cambre volgens hen een grote rol.

‘Brussel is uitgegroeid tot een van de belangrijkste centra in Europa als het gaat om mode, muziek, hedendaagse dans, beeldende kunst en vormgeving’, steekt journaliste Eélonor Klar van wal. ’In de jaren tachtig en negentig kon je de Belgische mode samenvatten als de Zes van Antwerpen, een naam die het collectief te danken heeft aan hun moeilijke familienamen. Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Marina Yee, Dirk Van Saene, Ann Demeulemeester en Dries Van Noten studeerden allemaal aan de Antwerpse Modeacademie, net als ‘grote broer’ Martin Margiela.’

‘Maar de jaren 2000 behoren toe aan La Cambre’, aldus Klar, die onder andere Olivier Theyskens, Anthony Vaccarello en Léa Peckre opsomt als succesvolle alumni. En volgens Klar heeft de Brusselse atmosfeer veel te danken aan de aanwezigheid van La Cambre-studenten in hun favoriete buurten: het Flageyplein voor de restaurantjes (getipt: Café Belga en Frit Flagey), de Dansaertwijk ter inspiratie met de concept stores en boetieks (zoals Icon en Hunting & Collecting) en op zondag de Marollen (voor de rommelmarkt op het Vossenplein en de uiensoep bij La clef d’Or).

‘In deze stad waar een dubbele cultuur heerst - de Waalse en de Vlaamse - zonder nog maar de vele eurocraten mee te temen, is men vrij om de scène op te eisen zonder dat je wordt tegengewerkt, terwijl je profiteert van een geografische ligging die je gemakkelijk in Londen, Parijs en Berlijn brengt’, besluit de journaliste. Het volledige artikel kunt u lezen op de website van Libération .