Maaltijdcheque blijft (voorlopig) bestaan
Foto: BELGA

Ze blijven niet eeuwig gelden, het kost geld om ze uit te geven, en alleen de bedrijven die ze uitgeven verdienen eraan. Het zijn maar enkele redenen waarom de senatoren Rik Daems (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V) de maaltijdcheques willen vervangen door een nettovergoeding. Maar de senaatscommissie Financiën verwierp het voorstel van de twee.

Daems en Schouppe willen met de afschaffing van de papieren maaltijdcheque de kosten voor de ondernemingen naar beneden krijgen. De commissieleden van Open VLD, CD&V en N-VA, die het voorstel steunden, moesten woensdagmiddag bij de stemming de duimen leggen tegen hun 9 collega’s van PS, SP.A, MR en Ecolo.

De tegenstanders hebben vooral problemen met een ongelijke behandeling van werknemers: enkel wie recht heeft op de maaltijdvergoeding zou een fiscale vrijstelling krijgen op het loon. Een ander tegenargument luidt dat onmogelijk te controleren valt dat het geld zou besteed worden aan voedsel. 

Toen Schouppe en Daems in de gaten kregen dat hun voorstel op weinig steun kon rekenen, grepen ze naar een alternatief: het veralgemeend gebruik van de elektronische maaltijdcheques, gekoppeld aan de invoering van een unieke bankterminal.

Maar die poging strandde ook. Verschillende senatoren willen niet dat er overhaast een beslissing wordt genomen.