Tim Coppens opnieuw genomineerd voor 'Oscars van de mode'
Foto: rr

De Belgische modeontwerper Tim Coppens maakt voor het tweede jaar op rij kans op de meest prestigieuze modeprijs ter wereld. De Amerikaanse raad voor modeontwerpers nomineerde hem ook dit jaar voor de CFDA Fashion Awards. Raf Simons wordt dan weer bekroond met de International Award.

Coppens is opnieuw genomineerd voor de Swarovski Award for Menswear, een categorie die aanstormend talent in de kijker moet zetten. Onze landgenoot moet het deze keer opnemen tegen Todd Snyder en Shayne Oliver voor Hood by Air. Alle genomineerden werden geselecteerd door een jury van 400 modeontwerpers, retailers, journalisten en stilisten.

De CFDA-award wordt ook wel de ‘Oscar van de mode’ genoemd, maar toch is Coppens niet de eerste of enige Belg die in aanmerking komt voor de prijs. In 2008 ontving Dries Van Noten al een award voor zijn oeuvre en ondertussen werd ook bekendgemaakt dat Raf Simons dit jaar de International Award mee naar huis mag nemen. Die prijs is volgens de CFDA een bekroning van zijn creatieve bijdrage aan de internationale modewereld.

Opgepikt door Barneys

Coppens is geboren in België en studeerde in 1998 af aan de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij werkte tot 2011 voor Ralph Lauren en richtte daarna een label op onder zijn eigen naam. Zijn eerste collectie werd onmiddellijk en exclusief opgepikt door de Amerikaanse luxeketen Barneys in New York.

In zijn collecties worden vakmanschap en vernieuwing op een subtiele manier verweven. Op die manier slaagt hij erin zijn moderne kijk op mannelijkheid vorm te geven. Coppens combineert precisie, met klassieke en luxueuze stoffen maar schuwt ook de vernieuwende materialen niet.

In 2012 mocht hij de Ecco Domani award voor Best New Menswear Designer of The Year in ontvangst nemen en vorig jaar won hij de Fashion Group International Menswear Rising Star Award. En samen met collega-ontwerper Bruno Pieters, is hij ook nog steeds in de running voor de LVMH Young Fashion Designer Prize.

Of hij er ook in slaagt de CFDA-award aan zijn palmares toe te voegen komen we op 2 juni te weten. Het evenement zal doorgaan in de Alice Tully Hall waar John Waters de presentatie voor zijn rekening zal nemen.