Vanackere: ‘Genoeg keuzestress in onze wereld’
Foto: afp

Voormalig CD&V-minister en Kamerlid Steven Vanackere licht op Facebook toe waarom hij het nieuwe wetsvoorstel over de dubbele naamgeving niet zal goedkeuren. Noël Slangen, sinds kort politicus voor Open VLD, vindt de uitspraken van Vanackere 'grof'.

CD&V gaf al eerder aan te worstelen met de ‘extreme keuzevrijheid’. De naam van de vader is ‘een signaal van de vader van zijn bekommernis voor en gehechtheid aan zijn kind’, aldus Sonja Becq enkele weken geleden. Ook Steven Vanackere heeft het moeilijk met die keuzevrijheid.

‘Ik vind het fout om nu ook de naamgeving in het rijk van de heilige keuzevrijheid op te nemen. Er is al keuzestress genoeg in onze wereld, en ik vind het geen vooruitgang als koppels ook hierover kunnen bakkeleien en ruzie maken: uitdrukkelijke of impliciete machtsrelaties, ook tussen (schoon)families, kunnen dan via alweer een geprivatiseerde beslissing verstenen in de naam van een kind,’ schrijft Vanackere.

Vanackere vindt dat de wetgever het lef moet hebben een klare, algemeen geldende regeling op te leggen. ‘Een naam krijg je, van je ouders, maar ook van een gemeenschap en de regels die zij daarbij aan de dag legt.’

Het Kamerlid is te vinden voor het Spaanse voorbeeld, waar de naam van de vader en de moeder moeten worden gebruikt.’Laat de naam geen nieuw produkt worden in de rekken van de postmoderne supermarkt,’ besluit Vanackere.