Het nieuwe normaal is niet erg hip, of net wel?
Foto: NICOLAS COULOMB

De hipsters van vandaag ruilen houthakkershemden en nerdbrillen in voor witte sportsokken en fleecetruien. Of toch volgens Amerikaanse media die al een aantal weken berichten over de nieuwe modetrend normcore, die het dragen van onhippe kleding voorschrijft. Tijd om sokken én sandalen boven te halen?

Denk aan Steve Jobs, in coltrui en sneakers, of de oversized polo’s en hemden van Jerry Seinfeld en u heeft meteen een idee wat het jongste modeverschijnsel normcore inhoudt. Het was New York Magazine die als eerste uitgebreid berichtte over de term die u eigenlijk mag lezen als ‘hardcore normal’ oftewel doodnormaal.

Aanleiding voor het stuk was de vaststelling van journaliste Fiona Duncan, dat ze niet langer in staat was om in de New Yorkse buurt Soho artistieke jongelingen van ‘toeristen van middelbare leeftijd uit de Amerikaanse middenklasse’ te onderscheiden, omdat iedereen zich volgens haar hetzelfde kleedde, in een uniform van stone wash jeans, fleecetrui en comfortabele sneakers, inclusief sportsokken, met een vette knipoog naar de jaren negentig.

Niet langer authenticiteit nastreven

De term normcore werd eigenlijk gelanceerd door het New Yorkse trendbureau K-Hole die het in bredere zin omschreef als het opnieuw omarmen van gelijkheid en niet langer continu originaliteit of authenticiteit te willen nastreven.

Op modevlak resulteert dat dus in doodnormale kleding - een wit T-shirt, sportschoenen, jeans zonder opvallend merklabel, baseballpetjes - waardoor normcore ook al eens wordt omschreven als anti-mode.

Maar de inkt van Duncans artikel was nog niet droog of er werd al geroepen dat de term verkeerd werd geïnterpreteerd. Volgens K-Hole heeft het immers helemaal niets met kleding te maken, maar alles met onze persoonlijkheid, en vrijheid vinden door jezelf niet op te sluiten in een hokje, maar jezelf aan te passen aan eender welke situatie.

De journaliste heeft - zoals ze zelf nadien ook heeft toegegeven - eigenlijk twee termen met elkaar verward, normcore en acting basic, dat wél verwijst naar het zich kleden met een geforceerde neutraliteit om zo te vermijden dat men opvalt.

Evenwicht is belangrijk

Verkeerde interpretatie of niet, de term wordt wel lustig overgenomen door modemagazines allerhande. Zo maakte het mannenblad GQ een opsomming van de tien normcore-essentials, zijnde eenvoudige witte T-shirts, stone washed jeans (bij voorkeur het model Levi’s 501), een fleecetrui (en mouwloze versie voor als het te warm is), witte sportsokken en sandalen om ze in te dragen (heeft u ook plots last van koude rillingen?), een paar New Balance sneakers, een T-shirt met ‘grappig’ opschrift, wat coltruien en een jeanshemd in lichte wassing.

En ook modebijbel Vogue laat de modetrend niet zonder boe of ba voorbijgaan, al vinden ze wel dat we het niet te ver moeten drijven en kijken hoe we de trend kunnen integreren met onze huidige kledingkast, zoals ons netjes wordt voorgedaan door menig modeontwerpers en stilisten, denk maar aan de combinatie sneakers en couturejurken bij Chanel en Dior.