Rellen in Ankara, massale begrafenisstoet in Istanbul
De rouwstoet in Istanbul lokte een massa volk. Foto: AP

In Istanbul zijn bij de begrafenis van Berkin Elvan (15) in Istanbul tienduizenden mensen op straat gekomen om te betogen tegen de regering Erdogan. In Ankara gebruikte de politie traangas en waterkanonnen om de protesten uiteen te drijven.

Tienduizenden mensen liepen mee in een begrafenisstoet voor Elvan door het centrum van Istanbul. De jongen overleed gisteren nadat hij een jaar geleden bij de massale straatprotesten werd geraakt door een traangasgranaat toen hij naar de bakker ging. Om het zinloze geweld van de politie aan te klagen, zwaaiden verschillende demonstranten vandaag met broden.

De betogers riepen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan op te vertrekken en scandeerden slogans als ‘Tayyip, moordenaar!’ en ‘Berkin is overal, het verzet is overal’. Ze probeerden het verkeer in het centrum te blokkeren, en bij confrontaties met de opgetrommelde politie raakten zeker twee demonstranten gewond. Verschillende anderen werden opgepakt.

Traangas in Ankara

Ook in Ankara kwam het voor de tweede dag op rij tot schermutselingen tussen betogers en de ordetroepen. De politie zette er traangas en waterkanonnen in om de duizenden opgedaagde demonstranten weg te jagen uit het centrum.

Nadat gisteren zijn familie gisteren bekendmaakte dat Elvan, die sinds juni vorig jaar in coma lag, gestorven was, braken op verschillende plaatsen in Turkije protesten uit. Bij rellen pakte de politie zo’n 150 mensen op.