Crombez: ‘Belastingzaak GDF Suez behoort tot verleden’
Foto: BELGA

Struikroverij, maar een zaak uit het verleden. Dat zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) over de zaak waarbij de fiscus belastingen terugbetaalt aan GDF Suez. Volgens hem zijn dergelijke zaken vandaag niet meer mogelijk.

De Tijd meldde dat de Belgische fiscus 285 miljoen euro terugbetaalt aan de energiereus. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) was ervan overtuigd dat de Belgische GDF Suez-bedrijven een illegale deal hadden gesloten met de Luxemburgse fiscus en zo amper belastingen betaalden. De fiscus verhoogde daarom de belastingaanslagen van Electrabel en co, die samen 285 miljoen euro extra moesten betalen voor de periode 2003-2009.

In april vorig jaar moest de fiscus echter een nadelig vonnis slikken van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Dat ging over een van de betrokken bedrijven en over een fractie van de totale aanslag. Tot groot ongenoegen bij de belastingadministratie besliste de top volgens de krant daarna de hele zaak te staken.

‘Struikroverij’

Volgens Crombez gaat het ‘om een zaak uit het verleden’, al vindt hij de kwestie wel spijtig en spreekt hij in een gesprek met de VRT over ‘struikroverij’. Niettemin maakt Crombez zich sterk dat dergelijke zaken in de toekomst niet meer kunnen omdat in België, maar ook internationaal een nieuw kader is afgesproken, waarbij het niet langer mogelijk is dat multinationals nergens meer belastingen betalen.

De staatssecretaris preciseert dat in ons land in 2012 een nieuwe antimisbruikbepaling werd goedgekeurd. ‘Op basis daarvan kan en zal de fiscus een fiscale constructie negeren als die gebruikt werd louter om belastingen te vermijden. Het mag duidelijk zijn waarom België op z’n kop stond toen we de wet wijzigden. Voor velen is het een streep door hun rekening dat die agressieve belastingontwijking nu niet meer mag’, aldus Crombez.