Banksy markeert drie jaar oorlog in Syrië
De herwerkte afbeelding. Foto: Banksy

De Britse straatartiest Banksy heeft een van zijn meest bekende afbeeldingen herwerkt om de derde verjaardag van het conflict in Syrië te markeren. Hij postte ook een korte video om zijn steun te betuigen aan de Syrische bevolking.

Banksy paste zijn wereldberoemde schilderij van een meisje met een hartvormige ballon aan. Het meisje kreeg een hoofddoek en iets langere kleding.

Het beeld zal morgen op verschillende monumenten over de hele wereld geprojecteerd worden, waaronder de Eifeltoren in Parijs, het Sydney Opera House in Australië en het Lincoln Memorial in Washington. Er zullen ook op verschillende pleinen ter wereld wakes worden gehouden en rode ballonnen worden opgelaten.

Het kunstwerk promoot #withsyria, een campagne waarmee internationale hulporganisaties aandacht vragen voor de situatie in verscheurde land. Zaterdag is het drie jaar geleden dat het conflict in Syrië begon.

‘We willen elk kind, elke man en vrouw in dit hopeloze conflict laten zien dat we solidair zijn met hun lot, dat we #WithSyria zijn’, klinkt het.

Op zijn website verwijst Banksy naar vijftien kinderen die in maart 2011 werden gearresteerd omdat ze grafitti tegen het regime hadden geschreven. Hun arrestatie leidde tot de eerste manifestaties in het land.

De protesten ‘leidden tot een uitbarsting van geweld over het land dat een opstand zag overgaan in een burgeroorlog waarbij 9,3 miljoen mensen ontheemd geraakten’, zo schrijft de kunstenaar.

Video op Facebook

Op zijn Facebook-pagina postte Banksy vandaag een animatiefilmpje waarin hij een kaars brandt voor de Syrische bevolking. Voor de vlam wordt echter het symbool voor ontvlambare stoffen gebruikt, en ze wordt ontstoken door een verfspuitbus.