Japanse bedrijven geven voor het eerst in jaren opslag
Panasonic belooft 2.000 yen opslag per maand. Foto: REUTERS

Verschillende grote bedrijven in Japan gaan hun personeel opslag geven. Het gaat om de eerste loonsverhoging in jaren. De Japanse regering drong hierop aan, omdat dit het economisch herstel zou moeten aanzwengelen.

De cao-onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden worden met argusogen gevolgd, omdat het lot van het economisch beleid van premier Shizo Abe hier sterk van afhangt. Omdat heel wat Japanse multinationals de jongste tijd hun winst konden opkrikken dankzij de veel goedkopere yen, verwacht Abe nu een beloning voor het personeel. Dit zou ook de inflatie moeten aanwakkeren: Japan kampte jarenlang met deflatie of dalende prijzen, wat zwaar woog op de groei.

Toyota heeft intussen toegezegd zijn personeel opslag te zullen geven. Het gaat concreet om 2.700 yen (zo’n 19 euro) per maand, bovenop anciënniteit. Nissan geeft 3.500 yen (25 euro) per maand extra.

In de sector van de elektronica beloven Hitachi en Panasonic elk 2.000 yen opslag per maand. Dat is de hoogste loonsverhoging ooit bij beide bedrijven. Supermarktketen Lawson belooft een eerste opslag in twaalf jaar.

Een nationaal gemiddelde is nog niet bekend, maar analisten merken woensdag op dat kleine en middelgrote bedrijven doorgaans iets behoudender zijn dan de multinationals. Zij konden immers minder profiteren van de goedkope yen en zagen hun winsten minder stijgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in