Gimv laat zich uitkopen door Tecteo
Foto: Lisa Van Damme

Gimv draait de Electrawinds-pagina om. Het laat zich uitkopen door Tecteo dat daardoor vrij spel krijgt om de windenergie-activiteiten van Electrawinds binnen te halen.

Tot laat gisterenavond hebben de adviseurs van Tecteo en het financieel consortium rond Gimv samengezeten om te landen in de zaak Electrawinds. Die affaire nam gisteren een opmerkelijke wending. Het financieel consortium rond Gimv, DG Infra en PMV bezweek voor de toenemende druk om zijn reddingsplan in te slikken en de leiding over het orkest over te laten aan de Waalse intercommunale Tecteo.

Normaal gezien gingen de schuldeisers donderdag stemmen over het reddingsplan van het financieel consortium. Maar dat gaat niet door. Gimv gooit de handdoek in de ring. Er wordt enkel nog gesproken over de exitmodaliteiten. Tegen welke prijs koopt Tecteo het financieel consortium rond Gimv uit?

Daardoor wordt Tecteo alleen baas in een mini-Electrawinds dat de windenergie-activiteiten van Electrawinds te land en ter zee zal omvatten. Gimv had geen zin een onduidelijke tweederangsrol te spelen in een vennootschap die aan het eind van de dag aangestuurd wordt door de Waalse PS.

Eerder al beloofde Tecteo ook aan de coöperatieve vennootschap Groenkracht om haar schuldvordering van 17 miljoen euro af te kopen. Tecteo beloofde daarbij dat Groenkracht volledig gevrijwaard zou worden. Het financieel consortium rond Gimv zal echter een substantieel verlies moeten slikken. Daardoor zullen de Electrawinds-verliezen nog in de jaarrekening van Gimv die afsluit op 31 maart geboekt moeten worden.

Was het reddingsplan van Gimv zelf doorgegaan, dan had de vennootschap de verliezen voor zich uit kunnen duwen.

Het concordaat van Electrawinds loopt op 27 maart af. Verwacht wordt dat de stemming van morgen over het reddingsplan uitgesteld wordt naar een later tijdstip.