Groen vraagt opschorting 'miljoenendeal' over Tihange 1
Foto: BELGA

Groen wil dat de federale regering haar op til zijnde “miljoenendeal” met GDF-Suez over het langer openhouden van Tihange 1 opschort en dat staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) uitlegt waarom de fiscus “meteen” toegaf te betalen.

Dat stelt Kamerlid Kristof Calvo in een reactie op het bericht dat de Bijzondere Belastingsinspectie een zaak rond fraude door GDF-Suez-bedrijven stopzet en hogere belastingaanslagen aan het terugbetalen is.

Voor de groenen is het niet de eerste keer dat GDF-Suez aan het langste eind trekt. “Hoe lang nog blijven de traditionele partijen dit pikken? Een maand geleden kwam aan het licht dat Electrabel in 2012 de consumenten en de gemeenten voor 500 miljoen euro rolde. Nu dit weer, 285 miljoen euro geld van de belastingbetaler. Toch staat de klassieke tripartite met CD&V, Open Vld en sp.a op het punt een miljoenendeal te tekenen met diezelfde Franse energiereus over Tihange 1, waarin de nucleaire winsten worden gebetonneerd. Dat kan de regering toch niet meer uitleggen?”, vindt Calvo.

Hij dringt aan op een dringende samenkomst van de Kamercommissies Financiën en Bedrijfsleven om de fiscale en inhoudelijke strategie van deze regering ten aanzien van GDF-Suez-dochter Electrabel te bespreken. “Staatssecretarissen Crombez en zijn collega voor Energie Melchior Wathelet mogen zich niet wegsteken. Het gaat hier over honderden miljoenen euro”, besluit Calvo.