PVDA+ wil ‘fiscaliteit rechtvaardiger maken’
Voorzitter Peter Mertens. Foto: BELGA

Onder meer een miljonairstaks moet verschillende sociale maatregelen betalen zoals het recht op brugpensioen op 58 jaar. Dat stelt de PVDA+ voor in zijn verkiezingsprogramma.

Alle vervangingsinkomens dienen opgetrokken worden tot de Europese armoedegrens. Een werknemer heeft het recht om op 58 jaar op brugpensioen te gaan na een carrière van 38 jaar mits het bedrijf een jongere in de plaats aanwerft. Dat zijn enkele voorstellen uit het verkiezingsprogramma ‘Draaiboek voor een sociale samenleving’ van PVDA+, dat woensdag is voorgesteld.

De uitkeringen moeten voor de partij ook welvaartsvast gemaakt worden en de eerste pensioenpijler moet worden versterkt. Voorts stelt de partij voor 200.000 bijkomende sociale woningen te bouwen en het pro-Deosysteem te behouden.

De sociale maatregelen wil de partij onder meer betalen met een aantal maatregelen die de fiscaliteit ‘rechtvaardiger’ moeten maken. Zo pleit de partij voor de afschaffing van de notionele intrestaftrek, die 2 miljard euro moet opbrengen, en de invoering van een miljonairstaks die 8 miljard kan opleveren. De afkoopwet moet voor de partij worden afgeschaft en de PVDA+ wil de strijd tegen grote fiscale fraude opvoeren.

Ook het klimaat is een belangrijk thema in het programma. De partij pleit voor de oprichting van openbare energiemaatschappijen die de burgers van groene stroom moeten voorzien.

Vertrouwen

PVDA+ kijkt met vertrouwen naar de verkiezingen van 25 mei. De partij verwacht verkozenen in Antwerpen, Luik, Henegouwen en Brussel. ‘In Vlaanderen is er niet enkel een rechtse grondstroom, maar ook een linkse voor wie een sociale maatschappij, een rechtvaardige fiscaliteit en de strijd tegen armoede prioritair zijn’, stelde Tom De Meester, die de Oost-Vlaamse Kamerlijst trekt.

Het programma werd opgesteld op basis van de enquête die de partij uitvoerde bij ruim 41.000 mensen. Daaruit kwam onder meer armoede als hoofdbekommernis van de ondervraagden.

Bij het uitwerken van de concrete voorstellen, baseerde de studiedienst van de partij zich nog op een hele reeks memoranda van het middenveld. Dat leidde tot 130 voorstellen. In het verkiezingsprogramma worden vijf thema’s naar voren geschoven: armoede, werk, klimaat, belastingen en toegang tot justitie.