Franse oppositie vraagt ontslag minister van Justitie in Sarkoleaks-affaire
Christiane Taubira op de persconferentie waarop ze de aantijgingen ontkende. Foto: AFP

Frans minister van Justitie Christiane Taubira (PS) heeft gelogen over haar rol in de Sarkoleaks-affaire en moet daarom opstappen. Dat heeft oppositieleider Jean-Francois Cope (UMP) geëist. Taubira zelf stelt dat ze niets verkeerd heeft gedaan en wil niet van wijken weten.

Vorige week kwam de Franse krant Le Monde met het nieuws dat tijdens een onderzoek naar illegale partijfinanciering bezwarende opnames werden gemaakt van voormalig president Nicolas Sarkozy. Daarop beschuldigden Sarkozy’s partijgenoten van de UMP de regering-Hollande ervan het geluidsmateriaal gebruikt te hebben om hen in diskrediet te brengen in aanloop naar de lokale verkiezingen.

Minister van Justitie Taubira ontkende maandag de beschuldigingen en stelde dat ze niet van de afluisterpraktijken op de hoogte was tot de krant met het verhaal kwam. Dat was echter zonder partijgenoot en eerste minister Jean-Marc Ayrault gerekend, die gisteravond verklaarde dat hij en Taubira vorige maand al op de hoogte werden gebracht van de telefoontaps.

Ayrault vertelde er wel meteen bij dat noch hij noch Taubira de inhoud van de afgeluisterde gesprekken hadden gekend, maar het kwaad was al geschied. ‘De minister van Justitie heeft dus gelogen’, stelde UMP-oppositieleider en voormalig protégé van Sarkozy, Jean-Francois Copé, vanochtend. ‘In deze situatie is het voor haar onmogelijk om aan te blijven.’

Taubira verscheen vanmiddag uitzonderlijk op een wekelijkse persconferentie van de regering om haar onschuld staande te houden: ‘Nee, ik heb niet gelogen, en nee, ik zal niet aftreden’, aldus het goudhaantje van de PS.