G7 waarschuwt Rusland tegen annexatie van Krim
Foto: AFP

De leiders van de G7 roepen Rusland op om te stoppen met zijn inspanningen om de Krim 'te annexeren'. Dat stellen ze in een gezamenlijke verklaring. Als Rusland stappen in die zin zet, dan zullen ze 'individueel en collectief' verdere actie ondernemen.

De leiders van de G7 zeggen ook dat ze de resultaten van het komende referendum in de Krim over een aanhechting bij Rusland niet zullen erkennen.

'Naast de impact op de eenheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, zou de annexatie van de Krim ernstige gevolgen kunnen hebben voor de rechtsorde dat de eenheid en soevereiniteit van alle staten beschermt', klinkt het in de mededeling die het Witte Huis de wereld instuurde.

Het referendum heeft voor hen 'geen juridisch effect' omdat het een 'directe schending' is van de grondwet van Oekraïne. 'Gezien het gebrek aan een adequate voorbereiding en de intimiderende aanwezigheid van Russische troepen, zou het een zeer gebrekkig proces zijn zonder enige morele waarde.'

De leiders herhalen hun oproep aan Rusland om de crisis te de-escaleren met de terugtrekking van de Russische troepen. Ze roepen Rusland ook op om met Oekraïne te onderhandelen en internationale waarnemers toe te laten.

Machtsontplooiing

Intussen waarschuwt de Oekraïense veiligheidschef voor een grote Russiche militaire machtsontplooiing aan de grenzen met Oekraïne.

'Het Russische leger is slechts twee tot drie uur verwijderd van Kiev', zei Andriy Parubiy, die eraan toevoegde dat de Oekraïense troepen klaar zijn om een aanval af te weren.

De G7 verenigt de Verenigde Staten, Canada, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië en betrekt ook de Europese Unie bij haar werking. Al meer dan tien jaar wordt het samenwerkingsverband van deze industriële zwaargewichten uitgebreid met Rusland in de zogenaamde G8.

Sinds de Russische militaire ontplooiing op de Krim zijn de relaties evenwel vertroebeld. Zo zijn de voorbereidingen van een G8-top in Sotsji in juni opgeschort.