Donderdag en vrijdag smogalarm
Foto: BELGA

Donderdag en vrijdag geldt er een smogalarm in ons land. De maximumsnelheid op verschillende snelwegen wordt dan verlaagd van 120 kilometer per uur naar 90 kilometer per uur.

De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu verwacht dat donderdag en vrijdag de alarmdrempel van smog overschreden zal worden. Dit betekent dat er te veel fijn stof in de lucht zal hangen.

Wanneer er in de atmosfeer te hoge concentraties van dat zogenaamde ‘fijn stof’ zit, dan wordt de toegelaten maximumsnelheid op delen van het autosnelwegnet in Vlaanderen tijdelijk verlaagd tot 90 kilometer per uur. Op die manier kan het risico en de duur van de luchtverontreiniging beperkt worden. Het is namelijk zo dat lagere snelheden zorgen voor een vermindering in de schadelijke uitstoot die gemotoriseerde voertuigen produceren.

De bestuurders moeten hun snelheid aanpassen van zodra verkeersborden met de boodschap ‘90 km/u SMOG’ dat aangeven. Op welke snelwegen in Vlaanderen de snelheidsbeperking geldt, wordt aangegeven op de website www.verkeerscentrum.be .

Ook in het Waalse gewest wordt de snelheid op bepaalde delen van de snelwegen tot 90 kilometer per uur beperkt. In de Brusselse binnenstad zal er donderdag en vrijdag een snelheidsbeperking tot 50 kilometer per uur gelden waar normaal 70 kilometer per uur mag gereden worden. Er zullen extra snelheidscontroles plaatsvinden, luidt het.

Geen ongewone lichamelijke inspanningen

Vanaf zaterdag verwacht Ircel dan een verbetering van de luchtkwaliteit. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, krijgen de raad geen ongewone lichamelijke inspanningen te doen. Iedereen wordt verder aangeraden zoveel mogelijk langdurige fysieke inspanningen te vermijden

 

Vorige smogalarm januari 2013

Het vorige smogalarm dateert van eind januari vorig jaar. 'Globaal is de luchtvervuiling de laatste decennia gedaald', legt Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu uit. 'Sinds half december vorig jaar tot het begin van de periode met mooi weer hadden we een uitstekende luchtkwaliteit.' Hij wijst er nog op dat momenteel de laagste fijnstofconcentraties worden opgetekend sinds het begin van de metingen, door Europese en regionale maatregelen. Dat de alarmdrempel toch nog overschreden wordt, toont volgens Fierens aan dat verdere inspanningen nodig zijn om ook bij ongunstige weersomstandigheden de fijnstofconcentraties onder de drempel te houden.