De correctionele rechtbank van Brussel heeft op 28 februari drie geldkoeriers veroordeeld tot celstraffen van 1 tot 2 jaar. Het drietal had in februari en november 2013 in totaal 3.292.000 euro het land proberen uit te smokkelen. Dat geld is nu door de rechtbank verbeurd verklaard, zo meldt het Brusselse parket woensdag.

Twee van de drie verdachten, een 50-jarige vader en zijn 20-jarige zoon, waren op 19 november jongstleden opgepakt toen ze op het punt stonden om via Lissabon en Istanboel naar Beiroet te reizen. Toen de federale politie aan de grenscontrole naar het doel van hun reis vroeg, bleef een duidelijk antwoord uit. Daarop besloot de politie hun bagage te controleren. In de trolley van de vader werd 446.840,00 euro aan biljetten van 10, 20 en 50 euro gevonden, verborgen in bruine A4-briefomslagen die op hun beurt in kartonnen mapjes verpakt werden. In de trolley van de zoon werd ook een som geld gevonden, meer bepaald 322.660,00 euro.

De vader was enkele maanden eerder, op 27 februari, ook al eens opgepakt op Brussels Airport, toen hij samen met een andere man zou vertrekken naar Libanon. Toen vond de politie in de koffers van elk van beiden 1,2 miljoen euro.

De vader, de enige van de drie die nog in voorhechtenis zit, werd op 28 februari veroordeeld tot 2 jaar cel, zijn zoon tot 1 jaar cel en de derde man tot 18 maanden cel. De aangetroffen geldsommen werden verbeurd verklaard.