Toots Thielemans beëindigt muzikale carrière
Foto: BELGA

De bekendste jazzmuzikant van België, Toots Thielemans, maakt een einde aan zijn muzikale carrière en annuleert alle geplande concerten.

Thielemans werkt al meer dan zestig jaar aan een internationale carrière. Hij wordt binnenkort 92 jaar en voelt zich niet sterk genoeg meer om een volledig concert te spelen. Hij wil zijn publiek niet teleurstellen, waardoor alle geplande concerten worden geannuleerd, zo laat zijn manager Veerle Van de Poel.

“De heer Thielemans wenst nu te genieten van de rust die hij heeft verdiend”, klinkt het. “Hij kan terugkijken op een prachtige internationale en succesvolle carrière waarin hij vele uitdagingen is aangegaan en waarbij hij steeds uitblonk door zijn muzikaliteit.”

“Hij wenst dan ook alle mensen - het publiek, de fans, de organisatoren en zijn medemuzikanten in binnen- en buitenland - te bedanken voor alles wat ze hem gegeven hebben en hij hoopt dat iedereen hem zal blijven herinneren als het ketje uit Brussel dat uitgroeide tot een wereldburger.”

Op de website van Thielemans staan nog drie concerten aangekondigd. Zo zou hij nog optreden op 13 maart in De Roma in Borgerhout, en op 20 maart en op 6 mei in de Ekerse Theaterzaal in Ekeren. Die concerten worden dus geannuleerd. Zijn laatste optreden op de website, op 4 december vorig jaar in De Roma, werd uit voorzorg afgelast omdat hij hoofdpijn had.

Internationale jazz-grootheid

Jean Baptiste Frédéric Isidor ‘baron’ Thielemans werd geboren op 29 april 1922 in de Hoogstraat van de Brusselse Marollenwijk. Thielemans raakte tijdens de Duitse bezetting in de ban van de jazzmuziek. De Belgische jazzgitarist Django Reinhardt was zijn eerste grote voorbeeld. Het was onder zijn invloed dat ‘de ket’ naar de gitaar greep. In dezelfde periode begon Thielemans ook mondharmonica te spelen.

Na de oorlog vertrok hij op Europese tournee met Benny Goodman. Hierdoor kende hij in 1950 een internationale doorbraak. Hij kreeg de bijnaam Toots, naar jazzmuzikanten Toots Mondello en Toots Camarata. In 1952 emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Daar beleefde hij al snel een van de belangrijkste momenten in zijn carrière: hij werd lid van Charlie Parker’s All-Stars en speelde in Philadelphia enkele concerten samen met deze jazzgrootheid. Hij werd ook als gitarist opgenomen in het beroemde George Shearing Quintet.

Thielemans introduceerde een geheel nieuwe klank in de jazzscène, door unisono de melodie te fluiten en gitaar te spelen. Een voorbeeld daarvan is het in 1962 gecomponeerde Bluesette. Het nummer werd een wereldhit en Toots noemde het soms al lachend zijn pensioenfonds.

Toch werd hij vooral bekend door het bespelen van zijn lievelingsinstrument: de mondharmonica of het ‘mondmuziekske’. Hij zorgde ervoor dat dat instrument een vaste plaats kreeg binnen de jazzwereld.

Zoals zoveel jazzmuzikanten, genoot hij het meest van zijn optredens. Maar Toots componeerde daarnaast ook heel wat filmmuziek (Midnight Cowboy, The Getaway, Sugarland Express, Cinderella Liberty, Turks Fruit, Jean de Florette) en nam een gigantisch aantal platen op.

Hij speelde voorts het wereldberoemde melodietje van het kinderprogramma Sesamstraat en speelde samen en/of nam platen op met Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Jaco Pastorius, Natalie Cole, Pat Matheny, Dizzy Gillespie, Paul Simon, Billy Joel en vele anderen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig