Het hof van beroep in Antwerpen heeft Hasan H., ook wel de terrorist van het Antwerpse Sint-Jansplein genoemd, opnieuw veroordeeld tot twaalf jaar cel en 11.000 euro boete.

Hij had verzet aangetekend tegen zijn veroordeling bij verstek, maar kreeg uiteindelijk dezelfde straf opgelegd. Het hof beval ook zijn onmiddellijke aanhouding, uit vrees dat hij zich aan zijn straf zal willen onttrekken.

Eind 2009 werd er op de extremistische website ‘Ansar Al Mujahideen’ een chatgesprek onderschept tussen Hasan H. en een man in Saoedi-Arabië. De beklaagde vertelde dat hij een aanslag wilde plegen en noemde NAVO-militairen, een trein, een stadion of evenementen met veel volk als mogelijke doelwitten.

Hij zei dat hij een Koerdische broeder had die handgranaten en oorlogswapens kon leveren en zijn contact in Saoedi-Arabië toonde zich bereid om de operatie te financieren. De man werd later opgepakt, waardoor de aanslag niet kon doorgaan.

Hasan H. deed de chatgesprekken als een poging tot oplichting af. Hij wilde geld aftroggelen van zijn gesprekspartner, zodat hij zijn schulden kon afbetalen, maar was nooit van plan om echt een aanslag te plegen. Het hof dacht daar echter anders over.

Hasan H. ontkende voorts dat hij de drijvende kracht was achter het ronselen van extremistische jongeren om dan samen met hen naar strijderskampen in Tsjetsjenië te trekken. Ook dat vond het hof bewezen. Er waren reisroutes uitgestippeld en de nodige contacten voor onderweg waren al gelegd.

In eerste aanleg werd hij enkel veroordeeld voor het plannen van een aanslag en had hij vijf jaar cel gekregen.