‘Maak van reanimatie een verplicht vak op school’
Foto: GPB

Elke leerling in het secundair onderwijs moet leren reanimeren. Daarvoor pleit cardioloog Johan Van Lierde woensdag in Het Laatste Nieuws, naar aanleiding van het overlijden van een jongen die tijdens het joggen ineengezakt was.

Een jongen van 14 die zondag ineenzakte tijdens het joggen, overleed dinsdag in het ziekenhuis. Het trieste overlijden wakkert opnieuw de discussie aan over screening en de kennis van reanimatie.

“Het is cruciaal dat jongeren weten hoe ze correct hartmassage en mond-op-mondbeademing kunnen toepassen”, zegt Johan Van Lierde, cardioloog in het Ziekenhuis Oost-Limburg, verbonden aan het Limburgs Sportmedisch Adviescentrum en gewezen voorzitter van de medische commissie van de internationale wielerunie UCI.

“De 10 à 15 minuten die er zitten tussen het in elkaar stuiken van een sporter en de aankomst van de hulpdiensten zijn erg belangrijk in het redden van een leven”, zegt hij. “Die bepalen hoeveel hersenschade er optreedt. Nu gaat vaak kostbare tijd verloren, omdat omstanders niet weten wat te doen in een noodsituatie. Daarom moet elke leerling reanimatietechnieken aangeleerd krijgen.”

EHBO maakt in principe al deel uit van de eindtermen van het secundair onderwijs, maar lang niet alle scholen leren hartmassage en mond op-mondbeademing aan. “Er is een grote vrijheid over hoe ze dat concreet invullen”, zegt Vlaams minister-president Kris Peeters daarover. “Daarom pleit ik ervoor dat de scholen nauwer samenwerken met het Rode Kruis.” De hulporganisatie heeft immers het nodige lesmateriaal, klinkt het.