CDH wil combinatie ‘vader-moeder’ in familienaam verplichten
Foto: BELGA

Een dag na de goedkeuring in de bevoegde Kamercommissie wil CDH het ontwerp dat ouders een grotere keuzevrijheid biedt in het geven van een familienaam alweer bijsturen. De partij wil dat de keuzemogelijkheid verdwijnt en de dubbele familienaam verplicht wordt.

CDH-fractieleidster Catherine Fonck stelt voor om de dubbele naam, met die van de vader vooraan, verplicht te maken. Dat zegt ze in een persbericht.

Dinsdag keurde de Kamercommissie het wetsontwerp van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) goed dat ouders in de toekomst de keuze biedt tussen de naam van de vader, de moeder of beide namen in de twee richtingen. Mochten de ouders het niet eens raken of gewoon geen keuze maken, dan geldt de dubbele naam met vooraan die van de vader. De goedkeuring gebeurde met een wisselmeerderheid. Bij de meerderheid onthield CD&V zich, terwijl binnen de oppositie Ecolo-Groen wel voor stemde. De andere oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang stemden tegen.

De tekst moet nog groen licht krijgen in de voltallige Kamer. CDH, dat dinsdag in commissie voor de tekst stemde, is nu toch van idee veranderd, “na de reacties bij de bevolking en de spanningen binnen de meerderheid”, luidt het in een mededeling. “Het voorstel zoals het in de commissie is goedgekeurd, is complex en beantwoordt niet aan een vraag van de gezinnen”, luidt het.

CDH stelt nu voor om het systeem zoals het in Spanje bestaat te hanteren: de combinatie vader-moeder geldt voor iedereen en bij de volgende generatie wordt van elke ouder de eerste naam doorgegeven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig