Een Amerikaanse man die 30 jaar in de dodencel doorbracht, is vrijgelaten nadat zijn veroordeling voor moord is vernietigd.

Glenn Ford was door een volledig blanke jury veroordeeld voor de moord op de 56-jarige Isadore Rozeman, een juwelier voor wie hij af en toe werkte. Sinds 1984 zat hij in de dodencel in de Amerikaanse staat Louisiana.

Op basis van nieuwe bewijzen heeft de openbare aanklager de rechter gevraagd om zijn doodvonnis te vernietigen. Zo zou volgens een informant een andere verdachte de moord hebben bekend. De rechter beval de vrijlating van Ford.

‘Mijn gedachten gaan alle kanten uit, maar het voelt goed’, verklaarde de 64-jarige Ford aan een journalist bij zijn vrijlating. Ford heeft altijd gezegd dat hij onschuldig was en koestert toch enige wrok voor ‘iets wat ik niet heb gedaan’.

‘Dertig jaar, dertig jaar van mijn leven. Ik kan niet teruggaan en doen wat ik had moeten doen toen ik 35, 38 en 40 jaar was. Mijn zonen waren baby’s toen ik wegging. Nu zijn ze opgegroeid met baby’s.’

Volgens de Amerikaanse media is Ford de langstzittende terdoodveroordeelde die wordt vrijgesproken.