TNT Express investeert ‘tientallen miljoenen euro’s’ in Luik
TNT Express in Luik. Foto: BELGA

De Nederlandse pakketbezorger TNT Express gaat ‘tientallen miljoenen euro’s’ investeren om de productiviteit en efficiëntie van zijn knooppunt in Luik te verhogen. Dat laat het bedrijf woensdag weten.


'De investering, waarover met de vakbonden zal worden gesproken, zal de sorteercapaciteit in Luik met de helft verhogen en zal het welzijn en de veiligheid van de 1.500 werknemers verbeteren', zo kondigt het bedrijf aan in een persbericht. De werkzaamheden zullen dit jaar van start gaan en duren tot in 2016.

Er zullen onder meer snellere sorteersystemen geïnstalleerd worden en er komt een geautomatiseerd systeem voor de behandeling van kleinere pakjes en documenten. TNT Express investeert ook in bijkomende röntgenstraalmachines om de goederen te scannen.

Veertig vliegtuigen en 125 vrachtwagens

Volgens TNT Express zullen de investeringen leiden tot kortere behandeltermijnen van exportgoederen en dringende leveringen, en tot een betere behandeling van breekbare objecten. Er zullen hogere volumes mogelijk worden en de kost per eenheid zal dalen.

De Euro Hub op de luchthaven van Luik, met een oppervlakte van 75.000 vierkante meter, is het voornaamste Europese luchtvrachtknooppunt van TNT Express sinds 1998. Er worden elke nacht ongeveer veertig vliegtuigen en 125 vrachtwagens behandeld.

TNT Express kondigde midden februari een nettoverlies aan van 122 miljoen euro in 2013. De omzet van het bedrijf met circa 77.000 werknemers daalde met 5 procent tot 6,7 miljard euro.