Agfa-Gevaert boekt na twee jaar opnieuw winst
Agfa-Gevaert in Mortsel. Foto: BELGA

De Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert is vorig jaar, ondanks een lagere omzet, uit de rode cijfers geklommen. Na twee verliesjaren werd er een nettowinst geboekt van 49 miljoen euro, zo laat het bedrijf woensdag weten.

De jaaromzet van Agfa-Gevaert kwam uit op 2,86 miljard euro, een daling met 7,3 procent tegenover 2012. ‘De omzetevolutie is vooral het gevolg van sterke wisselkoerseffecten, het zwakke investeringsklimaat, de rationalisatie van de productportfolio en de achteruitgang van de analoge activiteiten’, klinkt het.

Het bedrijf slaagde er onder meer in om de brutowinstmarge te verhogen, waardoor het onder de streep winst kon boeken. Het nettoverlies van 9 miljoen euro in 2012 werd omgebogen in een nettowinst van 49 miljoen euro.

Topman Christian Reinaudo toont zich in een persbericht tevreden over de prestatie van ‘de groeimotoren’ van het onderdeel Agfa HealthCare: IT en Direct Radiography. ‘Die presteerden volgens de verwachtingen goed’, klinkt het. Bij Agfa Graphics valt vooral het inkjet-segment op: dat leverde voor het eerst ‘een licht positieve recurrente ebit’ (operationele winst) op.

‘In 2014 willen we vooruitgang boeken met onze doelstelling om op middellange termijn een dubbelcijferig recurrent ebitda-percentage te halen’, aldus nog Reinaudo. Ebitda staat voor resultaat voor interest, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen.

Het bedrijf kwam de afgelopen weken vaak in het nieuws. De arbeiders hebben bijna twee weken het werk neergelegd omdat ze staakten tegen een nieuwe brugpensioenregeling.