Rechts vraagt hertelling van de stemmen in El Salvador
Foto: REUTERS

Duizenden aanhangers van de rechtse oppositiepartij ARENA zijn dinsdag de straat op gegaan in het Centraal-Amerikaanse land El Salvador, om te protesteren tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. Volgens de manifestanten in de hoofdstad San Salvador is er fraude in het spel bij de stembusgang, waarbij links als winnaar uit de bus kwam. Het rechtse kamp vraagt een hertelling van de stemmen.

Twee dagen na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen moet nog steeds officieel een winnaar aangeduid worden. Maar het voorlopige resultaat geeft de zege aan de huidige vicepresident Sanchez Ceren van de regerende Front Farabundo Marti voor de Nationale Bevrijding, met 50,1 procent van de stemmen. Norman Quijano van ARENA, de Nationalistische Republikeinse Alliantie, delfde het onderspit met 6.634 stemmen verschil op bijna 3 miljoen uitgebrachte stemmen.

Internationale waarnemers

Aanhangers van ARENA demonstreerden voor de zetel van de kiescommissie, zo rapporteerde de Salvadoraanse pers. ‘Stem per stem’ of ‘Neen aan de fraude, ja voor transparantie’, luidde het onder meer op de spandoeken. Sinds dinsdag bekijkt de kiesautoriteit de uitslag van stembureau’s waarvan de cijfers gecompromitteerd zijn door procedurefouten.

Quijano vermoedt dat er fraude in het spel is en riep de kiescommissie op onpartijdig te zijn. Ook pleitte hij voor internationale waarnemers om de juistheid van de tellingen te verifiëren.