Kiev zal niet militair optreden op de Krim
Foto: BELGA

Oekraïne zal niet militair tussenbeide komen om de aanhechting van de Krim bij Rusland te verhinderen, omdat het land ervoor gekozen heeft de oostelijke grens te beschermen. Dat heeft interimpresident Oleksandr Toertsjinov dinsdag verklaard in een interview met het Franse nieuwsagentschap AFP.

‘We kunnen geen militaire operatie op de Krim beginnen. Zo zouden we de oostelijke grens blootleggen en zou Oekraïne niet beschermd zijn. De Russische militairen rekenen daarop’, dixit Toertsjinov, die ook opperbevelhebber is van het leger, na afloop van een nationale veiligheids- en defensieraad.

Het referendum over de aanhechting van de Krim bij Rusland dat zondag zal plaatsvinden, bestempelt de interimpresident als een ‘farce’. ‘Wat zij het referendum noemen, zal niet plaatsvinden op de Krim maar in de kantoren van het Kremlin. De uitslag is op voorhand reeds gekend. Russische soldaten zullen valse cijfers invullen op de processen-verbaal’.

Geen diplomatieke oplossing

Volgens Toertsjinov weigeren de Russen elk contact met Kiev om een oplossing voor het schiereiland aan de Zwarte Zee te vinden. ‘Helaas ziet Rusland momenteel af van een diplomatieke oplossing voor het conflict. De Russen weigeren elk contact op het niveau van de ministers van Buitenlandse Zaken of andere leiders’, klinkt het, hoewel de internationale gemeenschap ‘Rusland gevraagd heeft vredesonderhandelingen op te starten’.

Het pro-Russische parlement op de Krim heeft het schiereiland dinsdag formeel onafhankelijk verklaard van Oekraïne. Volgens het parlement in Simferopol is de stap noodzakelijk voor de geplande toetreding van de Krim tot de Russische Federatie en voor het plaatsvinden van het omstreden referendum daarover op 16 maart.

De Oekraïense regering kondigde dinsdag een gedeeltelijke mobilisatie van de reservisten aan.