Geld voor sociale woonleningen al op
Freya Van den Bossche Foto: Bart Dewaele
Het budget voor sociale woonleningen voor 2014 is na amper enkele maanden al opgesoupeerd. Het Vlaams Woningfonds staat zo goed als droog, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen zit over enkele weken zonder centen.

Vorig jaar werd beslist om het budget voor sociale woonleningen voor 2014 op te trekken van 700 tot 814 miljoen. Maar dat helpt niet. Het aantal vragen steeg de eerste twee maanden van dit jaar met de helft, van 1.176 naar 1.734.

Op het kabinet van Freya Van den Bossche (SP.A), de bevoegde minister, wijzen ze naar de economische crisis. ‘De banken doen almaar moeilijker om een lening toe te kennen.'

Van den Bossche vraagt dat begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) geld vrijmaakt, ook al wordt er door de verkiezingen geen begrotingscontrole meer gepland.

Muyters daarentegen dringt aan op een audit van de twee instellingen die de sociale woonleningen toekennen. ‘Misschien kennen ze te gemakkelijk leningen toe.' Volgens hem kan de begroting niet meer fundamenteel gewijzigd worden, maar kan de minister Van den Bossche nog wel met haar budget schuiven.

'Collega Van den Bossche heeft extra geld gevraagd en gekregen', zegt Muyters in De Ochtend op Radio 1. 'Als we na drie maanden vaststellen dat alles op is, moeten we zien hoe de zaak kan verbeterd worden. Ook met de banken kunnen we afspraken maken. Maar we gaan niet gewoon geld van de algemene middelen bijpompen.'