GETEST. Instant zen met hangmatyoga
Foto: Shutterstock
We doen de rustende zwaan en de natte hond. Elke pose wordt liefst pijnlijk perfect uitgevoerd, en dat minstens een paar minuten te lang, want: ‘als het pijn doet, zijn jullie goed bezig’. Voor de geïnteresseerde sportieveling: welkom op mijn eerste hangmatyogalessen. Voor de geïnteresseerde onsportieveling: elke les eindigt onder een dekentje.

wat is het?

Hangmatyoga kwam overwaaien uit de VS en Australië, en houdt het midden tussen yoga en acrobatie. Je voert yogabewegingen uit in een zijden hangmat een halve meter boven de grond, zodat je figuren in alle richtingen van de ruimte kan maken.

De sport focust op het versoepelen en versterken van de spieren en kan door iedereen (tot 120 kg) worden beoefend. Hangmatyoga helpt bij nek- en rugproblemen, omdat de hangmat de druk wegneemt van de rug bij bepaalde oefeningen. Een deel van de lessen breng je ondersteboven door, zodat je hoofd twintig centimeter boven de grond zweeft. Op dat moment wordt je ruggengraat uitgerekt, en kan je rug zich ontspannen.

wat vonden wij ervan?

Overjaarse hippies, panfluitmuziek en een handvol Ohms die de rest van de dag blijven nazinderen. Dát is precies wat ik voor ogen had, toen een vriendin met het idee op de proppen kwam om een les hangmatyoga uit te proberen. De hangmat sprak me wel aan, het yogagedeelte net iets minder.

Had ik geweten dat ik na een half uur al uit mijn hangmat zou vliegen (‘Heb je je spieren wel goed opgespannen?’), en een kwartier later ook nog eens ondersteboven zou hangen, ik was er niet eens aan begonnen.

En toch moest ik mijn mening herzien. Hangmatyoga is de meest ontspannende sport die ik ooit heb uitgeprobeerd. Niets reduceert stress effectiever dan een uur lang focussen op één obscure spier in je linkerpink, op het vertragen van je ademhaling of het verlengen van je dijspieren. Je voelt ook pas hoe bol van de stress je lichaam een uur ervoor stond, wanneer je na je eerste les een kwartier van je tijd weggiechelt. Natural high op zijn mooist.

Hangmatyoga blijft natuurlijk een sport. Bij elke oefening daagt lerares Valerie ons uit om een stap verder te gaan, figuren langer aan te houden of beter uit te voeren. Ze blijft echter nuchter over haar sport, en laat ons ook gewoon weten dat we er vaak inderdaad zo belachelijk uitzien als we zelf denken. 

En dan is er nog het dekentje. We sluiten elke les af met een relaxatie-oefening in onze hangmat. Onder een dekentje. Met een oogmaskertje. Lerares Valerie komt iedereen persoonlijk zelfs toestoppen: instant zen in de hangmat. Dekentjes zouden een verplicht onderdeel moeten zijn van elke sport.

waar?

The yogafactory 
Destelbergenstraat 44
9040 Sint-Amandsberg (Gent)