Afgezette Libische premier krijgt reisverbod
Foto: REUTERS

In Libië heeft premier Ali Zeidan dinsdag een vertrouwensstemming in het parlement niet overleefd. Het Algemene Nationaal Congres belastte minister van Defensie Abdallah al-Theni met de taak van interim-premier. De procureur-generaal van het Noord-Afrikaanse land vorderde ‘s avonds een reisverbod voor de inmiddels voormalige premier.

Volgens de Libische media zou dat reisverbod wel eens een slag in het water kunnen zijn. Zeidan zou het land reeds verlaten hebben aan boord van een privéjet.

Via ongewone weg, met name zijn Facebookpagina, publiceerde de procureur-generaal een document waaruit blijkt dat Zeidan een reisverbod opgelegd kreeg omwille van de mogelijke betrokkenheid bij de verduistering van openbare fondsen. Volgens het document zou de ex-premier geld overgemaakt hebben aan demonstranten die oliesites blokkeerden in het oosten van het land, in ruil voor het opheffen van de blokkade.

Zeidan werd eerder op de dag met 124 stemmen voor een motie van wantrouwen wandelen gestuurd door het parlement, dat 194 zitjes telt. Defensieminister al-Theni neemt tijdelijk zijn functies over, tot een nieuwe regeringsleider aangesteld is. Dat moet binnen de twee weken gebeuren.

Oliecrisis

Zeidan en zijn regering lagen meermaals onder vuur omdat ze meer dan twee jaar nadat kolonel Moammar al-Kadhafi van de macht verdreven werd, de veiligheid in het land niet kunnen garanderen. Ook de aanslepende oliecrisis wordt Zeidan aangewreven. Demonstranten blokkeren al maanden de oliehavens en probeerden zaterdag een Noord-Koreaanse olietanker uit te laten varen, onafhankelijk van de regering.

Zeidan, een onafhankelijke die gesteund werd door de liberalen, beschuldigde regelmatig de islamisten ervan hem van de macht te willen verdrijven.