Gilbert met vrije rol, Van den Broeck hoopt op keerpunt
Foto: BELGA

Woensdag komen er twaalf Belgen aan de start van de 49e editie van de Tirreno-Adriatico (WorldTour). Voor een ritzege lijkt Philippe Gilbert over de beste papieren te beschikken. Jurgen Van den Broeck komt met voorzichtige ambitie aan de start.

Nieuws, LIVE, kaarten en parcours op Sportwereld.be

De twaalf zijn: Bart De Clercq, Jens Debusschere, Jurgen Roelandts, Jurgen Van den Broeck en Frederik Willems bij Lotto-Belisol, Sep Vanmarcke bij Belkin, Philippe Gilbert en Ben Hermans bij BMC, David Boucher bij FDJ.fr, Nick Nuyens en Johan Vansummeren bij Garmin-Sharp en Stijn Devolder bij Trek.

Met ereplaatsen in Frankrijk en in Italië toonde Gilbert dat de veelwinnaar van weleer naar zijn beste niveau toegroeit. ‘De topvorm moet er pas zijn voor Milaan-Sanremo, maar ik zal geen kans laten liggen als ik die de komende week al krijg’, verklaarde Gilbert. ‘Cadel Evans is onze kopman. Met hem gaan we voor een plaats in de top vijf, of beter. Zelf krijg ik een vrije rol.’

Jurgen Van den Broeck komt met voorzichtige ambitie aan de start. ‘Zowel na San Luis als na Oman heb ik beterschap gevoeld, maar de benen doen nog altijd niet wat het hoofd wil. Tirreno-Adriatico kan het keerpunt worden. Ik wil koersen tegen de besten van het peloton en voor een goed eindklassement gaan. Via Catalonië en Baskenland moet ik daarna topfit zijn om de klassiekers aan te snijden. Ook daarvoor heb ik dit jaar ambitie. Pas daarna ga ik denken aan de Tour. Die is nu nog veraf.’

In het verleden wonnen slechts twee Belgen de Koers van de twee zeeën. Antoine Houbrechts deed dat in 1970, Roger De Vlaeminck zes keer op rij van 1972 tot 1977. Met zijn zes zeges is De Vlaeminck niet alleen de recordwinnaar, hij is ook de enige die de wedstrijd meer dan twee keer won. .