Duizenden Turken op straat na dood 15-jarige jongen
Ankara Foto: REUTERS

Een vijftienjarige jongen is vandaag na negen maanden coma gestorven nadat hij tijdens een betoging een traangasgranaat tegen het hoofd kreeg. In Istanboel en Ankara kwam het vandaag weer tot een confrontatie tussen betogers en politie.

In de twee grootste steden van Turkije zette de politie vandaag waterkanonnen en traangas in om de betogers uiteen te drijven. Ze kwamen op straat na de dood van een Turkse jongen. Berkin Elvan was veertien toen hij vorige zomer in Istanboel midden in een anti-regeringsbetoging terecht kwam. Hij was op weg naar de bakker. De jongen is het achtste dodelijke slachtoffer van de protesten vorige zomer, en is een van de symbolen van het geweld dat toen gebruikt werd.

Een traangasgranaat van de politie raakte zijn hoofd. Hij vergleed in een coma, die hem nu negen maanden later fataal werd. In Ankara kwamen vandaag duizenden betogers samen die het ontslag van premier Tayyip Erdogan vroegen. ‘Regering van Erdogan, regering van corrupte, treed af.’ Eerder op de dag dreef de politie al andere betogers uiteen die een snelweg blokkeerden.

Ook in Istanboel kwam de politie tussenbeide bij verschillende kleine protesten. Via sociale media was er opgeroepen om op straat te komen. De voorbije weken was er geregeld protest in beide steden, onder meer tegen de nieuwe Turkse internetwet. Die laat toe dat de toezichthouder op de telecommunicatie de volmacht krijgt om webpagina’s ook zonder rechterlijk bevel te blokkeren.

Voor Erdogan is het een nieuwe tegenslag in de aanloop vaan de verkiezingen. Eind vorig jaar kwam de partij van de Turkse premier nog in een corruptieschandaal terecht. Erdogan sloeg wild om zich heen: tien ministers moesten de regering verlaten.