Politie mag mobiele camera's inzetten, nu nog bodycams en drones
In Temse konden ze in november al een wagen met anpr voorstellen. Foto: kuv

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft dinsdag unaniem een wettekst goedgekeurd die het de politie toelaat gebruik te maken van mobiele camera’s voor automatische nummerplaatherkenning - de zogenaamde anpr-camera’s. De tekst kreeg eerder groen licht in de Senaat.

Anpr staat voor 'Automatic Numberplate Recognition'. De camera’s worden meestal ingezet als middel om de criminaliteit te bestrijden en de verkeersveiligheid te verbeteren, door middel van een koppeling aan allerlei databanken.

Mobiele camera’s die op voertuigen gemonteerd staan voor automatische nummerplaatherkenning zijn in strijd met de camerawet. Volgens die wet enkel mogen de camera's enkel gebruikt worden bij grote 'volkstoelopen'. Het wetsontwerp dat dinsdag groen licht kreeg, past daar nu een mouw aan. Wanneer de politie beslist de mobiele anpr-camera’s te gebruiken, moet ze de Privacycommissie daarvan op de hoogte brengen en elk trimester een omstandig verslag bezorgen over hoe vaak en waar de toestellen zijn gebruikt.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) is tevreden met de goedkeuring van de tekst, al gaat die volgens haar niet ver genoeg. Hij slaat bijvoorbeeld niet op het gebruik van drones of bodycams. Om de zaken wat vooruit te helpen, hebben Josy Arens (CDH), Jenne De Potter (CD&V) en Jacqueline Galant (MR) zelf een ruimer voorstel ingediend. Maar daarover bestaat voorlopig geen consensus binnen de meerderheid. Gezien het korte tijdsbestek voor het einde van de legislatuur, is de kans klein dat die tekst nog het fiat van het parlement zal krijgen.