Senatrice beschuldigt CIA: ‘Hypocriet’, zegt Snowden
Foto: AP

De gewezen NSA-medewerker Edward Snowden beschuldigt de Democratische senator Dianne Feinstein van hypocrisie nadat ze eerder dinsdag haar grieven bekendmaakte over de CIA. Die zou computers van senatoren en hun medewerkers bespioneerd hebben.

‘Ze beschuldigt er de CIA van computers van senatoren en hun medewerkers te bespioneren, maar ondertussen tolereert ze de spionagepraktijken van de staat bij de gewone burgers’, zei Snowden aan NBC News.

‘Het is duidelijk dat de CIA geprobeerd heeft bepaalde documenten geheim te houden voor de senatoren en dat is behoorlijk zorgwekkend, maar het is net zo erg of zelfs erger dat we een nieuw ‘Merkel-effect’ zien, waar een verkozene des volks zich niets aantrekt van de rechten van miljoenen gewone burgers, maar op zijn/haar achterste poten gaat staan als hem/haar hetzelfde overkomt’, aldus nog Snowden.

Snowden verwees naar de verontwaardiging van de Duitse bondskanselier Angela Merkel over berichten dat de Amerikanen haar persoonlijke gesprekken hadden afgeluisterd, terwijl ze er het zwijgen toe deed over de spionagepraktijken van de NSA bij Duitse burgers.

In een toespraak in de Senaat liet Feinstein, de voorzitter van de Amerikaanse inlichtingencommissie van de Senaat, dinsdag weten een verontschuldiging te vragen van de CIA.