In Antwerpen heeft een man die zijn dochter misbruikte en heeft laten misbruiken twaalf jaar cel gekregen. In Leuven is een man dan weer voor vijf jaar veroordeeld voor misbruik van zijn dochter.

'Grof, schokkend, onmenselijk en afschuwelijk', zo verwoorde Antwerps strafrechter Luc Potargen de gruwel.

Het meisje uit Deurne (Antwerpen) was nog geen acht jaar oud toen haar vader haar voor het eerst verkrachtte. Later liet de vader het meisje ook door een vriend misbruiken omdat de vader bij hem schulden had. Zo wilde hij zijn schulden aflossen. Twee andere mannen volgden de verkrachtingen via de webcam. Het meisje kreeg drugs toegediend. Het verhaal kwam aan het licht toen het meisje in 2012 alles aan een vriendinnetje op de speelplaats vertelde. 

De vader van het vriendinnetje deed onmiddellijk aangifte bij de politie. Het onderzoek kwam in een stroomversnelling wanneer ook de tante van het slachtoffer een klacht indiende.

De 40-jarige vader kreeg de zwaarste straf, twaalf jaar cel. Als hij die heeft uitgezeten kan de strafuitvoeringsrechtbank hem nog tien jaar bijkomende maatregelen opleggen. Zijn handlangers kregen straffen tussen de anderhalf tot acht jaar. Een van hen, en 56-jarige militair uit Sint-Lievens-Houtem, was eerder al eens veroordeeld voor zedenfeiten. De moeder was niet op de hoogte maar kreeg wel zes maanden voorwaardelijk voor schuldig verzuim.

Ook in Leuven man veroordeeld voor misbruik

Een 56-jarige man uit Leuven is dan weer veroordeeld tot vijf jaar cel en de ontzetting uit zijn burgerrechten voor tien jaar.

De beklaagde werd in 2005 in Hoei al veroordeeld tot zeven jaar cel met uitstel over vijf jaar voor het verkrachten van minderjarige meisjes tussen vijf en zeven jaar. Hij moest toen vijf jaar therapie volgen en moest uit de buurt van minderjarigen blijven.

Hij volgde twee maanden therapie en verhuisde daarna met toestemming van zijn ex met zijn minderjarige dochter naar Leuven. Nadien vergreep hij zich aan zijn minderjarige dochter (toen 14), zijn zoon en zijn vriendin (15).

Bij een huiszoeking trof de politie 969 bestanden met kinderporno aan, daarbij naaktfoto’s van de beklaagde met zijn dochter, zijn zoon en zijn vriendin. De man benaderde eveneens online 12-jarige kinderen met expliciete voorstellen.

Alle feiten waren volgens de strafrechter bewezen. ‘De feiten zijn zeer ernstig. Gezien zijn staat van herhaling krijgt beklaagde vijf jaar cel en wordt hij voor tien jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Hij moet zich voor die periode voor de strafuitvoeringsrechtbank beschikbaar houden’, aldus de rechter.