EU-commissie opent deur voor Oekraïense exportgoederen
Karel De Gucht. Foto: REUTERS

Karel De Gucht, EU-commissaris voor Handel, wil Oekraïense landbouwproducten tijdelijk een betere toegang geven tot de Europese markt. Het moet de Oekraïense economie een broodnodige boost geven en aantonen dat de Europese Unie ‘schouder aan schouder’ staat met het Oekraïense volk, zei De Gucht dinsdag.

De Europese Commissie wil de invoerrechten op landbouwproducten en andere export uit Oekraïne versneld afbouwen. Het gaat onder meer om het schrappen en verminderen van de Europese douanerechten. 

Op basis van de huidige handelsstromen zou het voorstel in de praktijk betekenen dat Oekraïne op jaarbasis 487 miljoen euro minder douanerechten zal moeten betalen aan de Europese Unie. Daarvan zou er bijna 400 miljoen euro ten goede komen aan de landbouwsector in Oekraïne.

Oekraïne zit al jaren in een recessie. Het is niet meteen duidelijk hoeveel geld er nodig is om het land weer op de rails te krijgen.

Juni tot november

De bedoeling is een aantal bepalingen uit het associatieakkoord dat met Oekraïne is onderhandeld, maar door Viktor Janoekovitsj, de voormalige president van Oekraïne, uiteindelijk niet getekend is, al door te voeren. 'Een groot deel van dat akkoord ging over goedkopere export en toegang tot de EU-markt. Wij gaan dat nu versnel en eenzijdig uitvoeren, zodat Oekraïne er al de voordelen van ondervindt', aldus De Gucht op het VRT radionieuws.

Mits het snelle fiat van de lidstaten en het Europees Parlement zouden de handelsvoordelen al in juni in werking kunnen treden en de Oekraïense economie al gauw een nieuwe levenslijn moeten bezorgen, volgens De Gucht. ‘Dit is meer dan een symbolische daad, het is een economische reddingslijn.’

De handelsvoordelen zouden voorlopig tot 1 november gelden. De Gucht gaat ervan uit dat het associatieakkoord voor november met de nieuwe regering in Oerkaïne ondertekend zal worden en daarna in werking zal treden.

De unilaterale Europese maatregelen zijn dus tijdelijk. Vorige week besloten de Europese staatshoofden en regeringsleiders het politieke luik van het toenaderingsakkoord al voor de geplande verkiezingen in Oekraïne op 25 mei te ondertekenen. De Europese leiders schaarden zich ook achter een steunpakket van 11 miljard euro voor Oekraïne. De handelsmaatregelen maken deel uit van dat pakket.

Belgische boeren

De Boerenbond vreest dat de goedkopere producten uit Oekraïne de Belgische boeren pijn zullen doen, meldt VRT Nieuws.