‘Je bent een betere ouder zonder smartphone’
Foto: shutterstock

Ouders die voortdurend mails checken, spelletjes spelen of bezig zijn met andere apps op hun smartphone gaan op een negatievere manier met hun kinderen om. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Boston Medical Center.

Het is moeilijk om te weerstaan aan de lokroep van smartphones, maar de resultaten van een fascinerende studie van de dynamiek tussen ouders, kinderen en smartphones moet voor ouders toch een duwtje in de rug zijn.

Eerder onderzoek toonde aan dat de televisie, zelfs wanneer die enkel op de achtergrond speelt, de creativiteit en het concentratievermogen van kinderen kan belemmeren. Dat maakte dokter Jenny Radesky van het Boston Medical Center, gespecialiseerd in het begeleiden van ouders met kinderen die kampen met gedrags- of ontwikkelingsproblemen, benieuwd naar de invloed van smartphones op het gezinsleven.

Samen met haar collega’s stuurde Radesky undercoveronderzoekers op pad om kinderen en hun ouders te observeren in fastfoodrestaurants. ‘Wat ons het hardst opviel is dat ouders die voortdurend bezig waren met hun smartphone dikwijls op een ontzettend negatieve manier met hun kinderen omgaan,’ zegt Radesky. ‘Vaak is er amper sprake van interactie, vallen er harde woorden of wordt er op een negatieve manier gecommuniceerd.’

’Wake-up call’

‘We hopen dat deze resultaten ouders zullen wakker schudden en dat ze gaan beseffen hoe smartphones hun aandacht volledig kunnen opeisen,’ zegt dokter Wendy Sue Swanson van het kinderziekenhuis in Seattle.

‘Mijn grootste angst is dat het gebruik van smartphones danig uit de hand loopt dat het binnenkort onze dagelijkse conversaties zal vervangen,’ zegt ze. ‘Zo krijgen kinderen minder kansen om te oefenen en zullen ze meer moeite hebben om op een gepaste manier te reageren op wat anderen zeggen.’