Coene jaar langer bij Nationale Bank
Luc Coene. Foto: BELGA

Het mandaat van Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank (NBB), kan verlengd worden tot 10 maart 2015. Dat werd beslist door de ministerraad. Na die datum wordt Coene opgevolgd door Jan Smets.

Directieleden van de Nationale Bank kunnen hun mandaat normaal maar vervullen tot ze 67 jaar worden. Daarom zou Luc Coene deze maand afscheid moeten nemen. Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) meldt nu echter dat de regering gebruik maakt van de wettelijke mogelijkheid om een mandaat te verlengen tot 70 jaar.

Coene, voormalig kabinetchef van Guy Verhofstadt (Open Vld), werd eerder door regeringspartij SP.A bekritiseerd om bepaalde uitspraken die hij deed in de media. Dat bleek echter geen bezwaar voor de socialisten om een verlenging van zijn mandaat mee goed te keuren.

Als Coenes mandaat afloopt, zal Jan Smets (63), de huidige directeur van de NBB-studiedienst, hem opvolgen. Smets was in het verleden onder andere kabinetschef van premiers Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene (beiden CD&V).