‘Nederlandse Bonnie en Clyde verantwoordelijk voor nog een ontvoering’
Het koppel Antonio van der Ploeg en Enise Merve Bircan. Foto: rr

Het criminele Nederlandse duo Antonio van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19), op wie de Duitse en Nederlandse politie vorige maand dagenlang jacht maakten, wordt ook in verband gebracht met een mysterieuze ontvoering in het Drentse Echten. In de nacht van 10 op 11 februari werd een man uit Ruinen door twee onbekenden met een vuurwapen bedreigd en gedwongen in de kofferbak van zijn auto te gaan liggen. Dat meldde het Nederlandse Openbaar Ministerie dinsdag.

De man was uitgestapt omdat er een container op de weg lag. Direct daarna werd hij besprongen door twee personen. De man wist te ontsnappen toen de overvallers de motor lieten afslaan. Hij keerde na enige tijd terug naar zijn auto. De twee waren toen verdwenen.

Van der Ploeg en Bircan, de Nederlande ‘Bonnie & Clyde’ genoemd, werden op woensdag 26 februari in een hotel in Schwerte bij Dortmund opgepakt. De Nederlandse en Duitse politie hielden een klopjacht op hen nadat ze een spoor van geweld hadden achtergelaten in Nederland. De man en de vrouw worden verdacht van meerdere ontvoeringen en overvallen in Meppel, Lage Mierde en Enschede. Ze zitten vast in Duitsland.

Het duo weigert nog steeds mee te werken aan een verkorte uitleveringsprocedure. Een Duitse rechter zal zich daarom over het uitleveringsverzoek buigen, aldus het OM dinsdag. De uitlevering kan nog enkele weken op zich laten wachten. De zaak zal daarna voorkomen bij de rechtbank in Assen.