Electrawinds dreigt boeken neer te leggen
Foto: VUM

Electrawinds wil tegen vanavond weten hoe de kaarten liggen: is er nog een leefbaar reddingsplan Gimv? Vinden Tecteo en Gimv elkaar? Op dit moment is van beide geen sprake en lijkt enkel de mislukking van de WCO-procedure kunnen vastgesteld te worden.

De hamvraag is wat de raad van bestuur van Electrawinds vanavond gaat doen als ze vaststelt dat het plan Gimv afgeschoten is én dat het alternatief plan Tecteo dode letter blijft. Gisterenavond zaten PwC, de adviseur van Tecteo en Gimv nog samen aan tafel om te kijken of de twee plannen konden gefuseerd worden.

Tecteo vraagt Gimv om toe te treden tot hun nieuwe vennootschap die de windmolenactiviteiten van Electrawinds zou verder zetten. Gimv zou daarin een belang van 15 procent kunnen verwerven. Maar Gimv, dat samen met DG Infra en PMV een eigen plan heeft neergelegd waarover normaal donderdag de schuldeisers moeten stemmen, ziet dat niet zitten.

Volgens Tecteo zou Gimv via dit minderheidsbelang ongeveer evenveel kunnen recupereren uit het Electrawinds-verhaal als het nu met het eigen plan zou kunnen vrijwaren. Voor de coöperanten van Groenkracht is er wel een groot verschil. Die zouden in grote mate gevrijwaard blijven, ook al zijn er in functie van de bronnen nuances. Sommigen spreken van kleerscheuren, andere houden het op een vrijwaring van Groenkracht. Maar de schade zou hoe dan ook kleiner zijn dan in het plan van het financieel consortium waar Groenkracht 50% tot 75% van zijn tegoeden zou moeten kwijtschelden en of omzetten in kapitaal van een mini-Electrawinds.

Doordat Tecteo in de recentste variant van zijn plan ook meer jobs belooft te redden en ook het vroegere management van Electrawinds aan boord houdt, wordt het plan ook door die betrokkenen verdedigd.

Het financieel consortium rond Gimv, DG Infra en PMV, vindt de demarches van Tecteo rijkelijk laat en onvoldoende onderbouwd. Het consortium, dat al jaren aandeelhouder is van Electrawinds, is niet overtuigd dat Tecteo de complexiteit van het dossier voldoende in de vingers heeft, ook al deed Tecteo beroep op allerlei consultants zoals McKinsey en PwC. Met name in de diverse werkmaatschappijen van de windmolenactiviteiten, moeten tal van zaken uitgeklaard worden.

Het gesprek gisterenavond tussen PwC en Gimv heeft alvast voor geen doorbraak gezorgd. Groenkracht dreigt er dan weer mee het reddingsplan van Gimv & co weg te stemmen. Dat zou de complete patstelling betekenen. De rechtbank zou dan moeten vaststellen dat de continuïteitspoging (via WCO2) mislukt is en zou dan kunnen opteren of ofwel een uitverkoop te organiseren onder de mantel van bescherming tegen schuldeisers (wco3) of het faillissement uit te spreken. Electrawinds NV wil dus vanavond al weten hoe de kaarten liggen.