Vakbond woedend over ultrakorte rokjes voor stewardessen
Skymark-topman Shinichi Nishikubo bij de voorstelling van de nieuwe uniformen van zijn stewardessen. Foto: AFP

De Japanse luchtvaartmaatschappij Skymark Airlines heeft zich de woede van een vakbond voor cabinepersoneel op de hals gehaald door stewardessen ultrakorte rokjes te laten dragen. De maatschappij voert het tijdelijke nieuwe uniform in om haar eerste vluchten met Airbus-toestellen te promoten.

De vakbond vreest dat de rokjes problemen zullen veroorzaken aan boord, ‘inclusief ongewenste intimiteiten’. En het is net de job van de stewardessen om incidenten te voorkomen, klinkt het. ‘De maatschappij zegt dat het uniform meer klanten moet aantrekken, wat toont dat ze vrouwen als producten beschouwt.’

Skymark wil de korte jurkjes de eerste keer door de stewardessen laten dragen in mei, bij de eerste binnenlandse vlucht van haar eerste Airbus A330-toestel. Tot nu toe vloog de maatschappij enkel met toestellen van Boeing. ‘We zullen het uniform niet aan de stewardessen opdringen als ze weigeren het te dragen’, verklaarde Skymark-topman Shinichi Nishikubo. Hij betreurt dat het nieuwe uniform ‘verkeerd werd voorgesteld’.