Nieuw-Zeelanders mogen zich in een referendum uitspreken over de vraag of de vlag van het land moet worden aangepast. Dat heeft premier John Key vandaag bekend gemaakt.

De huidige vlag van Nieuw-Zeeland ligt al een tijdje onder vuur omdat in de linkerbovenhoek de Union Jack prijkt, het symbool van het Verenigd Koninkrijk dat Nieuw-Zeeland koloniseerde. Bovendien toont de vlag ook gelijkenissen met de vlag van Australië.

‘De vlag wordt gedomineerd door de Union Jack, terwijl wij niet langer gedomineerd worden door het Verenigd Koninkrijk’, aldus premier John Key vandaag in een toespraak. ‘We moeten vertegenwoordigd worden door een vlag die duidelijk Nieuw-Zeelands is.’

Als het van de regeringsleider afhangt, draagt de nationale Nieuw-Zeelandse vlag in de toekomst een zilveren boomvaren, het symbool van de nationale sportfederaties. Dat symbool prijkt onder meer op truitjes van het nationale rugbyteam, de All Blacks.

Maar niet iedereen is het daarmee eens. Heel wat militairen zijn bijvoorbeeld tegen een verandering van vlag, terwijl anderen vinden dat de vlag ook een verwijzing moet bevatten naar de inheemse Maori. Daarom komt er binnen de drie jaar een volksraadpleging over de kwestie.

Hoeveel vlaggen herkent u? Doe de test!