Geen waarnemers van OVSE voor referendum op Krim
Protest tegen het omstreden referendum Foto: AP

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zal geen waarnemers naar het omstreden Krim-referendum op zondag sturen. Dat zegt woordvoerder van het OVSE-kantoor voor mensenrechten, Thomas Rymer, dinsdag. 'We hebben geen uitnodiging ontvangen.' Het pro-Russische parlement heeft de Krim dinsdag formeel onafhankelijk verklaard.

Sergej Aksjonov, regeringsleider op de Krim, zei maandag nog dat hij waarnemers van de organisatie verwacht. Hij had naar eigen zeggen Zwitserland, dat momenteel voorzitter is van de OVSE, een uitnodiging gestuurd, maar dat erkent de organisatie niet.

Zo’n uitnodiging moet immers van de officiële Oekraïense regering in Kiev komen. Het schierieland geldt niet als een OVSE-lidstaat, die uitnodigingen kan uitsturen, aldus Rymer.

Onafhankelijk

Het parlement in Simferopol riep vandaag de 'onafhankelijkheid' van de Krum uit. Volgens de parlementsleden is het een noodzakelijke stap voor de geplande toetreding van de Krim tot de Russische Federatie en voor het omstreden referendum op 16 maart.

Van de 99 parlementsleden stemden er 78 voor de afscheiding van de Krim.

Volgens de Oekraïense grondwet kunnen regio’s niet over referenda beslissen. Zowel de regering in Kiev, de Europese Unie als de Verenigde Staten lieten al weten dat de afscheuring van de Krim van Oekraïne ingaat tegen het internationaal recht.