‘Blijvende seksuele stoornissen door antidepressiva’
Foto: Reporters / DPA

Antidepressiva veroorzaken mogelijk blijvende seksuele stoornissen. Ook jaren na het slikken van de medicatie ervaren sommige patiënten nog libidoproblemen, zo blijkt uit een onderzoek van het bijwerkingscentrum Lareb. Dat schrijven De Morgen en De Volkskrant.

Lareb, het Nederlandse kenniscentrum dat bijwerkingen van medicijnen registreert, zal in het Nederlands Tijdschrift voor Psychiatrie binnenkort een artikel publiceren dat waarschuwt voor de mogelijke negatieve invloed van antidepressiva op je seksleven. Het centrum ontving negentien spontane meldingen en ziet dit als een duidelijk signaal.

Over seksuele stoornissen na het gebruik van antidepressiva is weinig bekend en veel patiënten zwijgen uit schaamte. Nochtans slikken steeds meer mensen antidepressiva, volgens de laatste cijfers ook 1,17 miljoen landgenoten.

De klachten kwamen van mensen, met een leeftijd van gemiddeld dertig jaar, die in het verleden zogenaamde ssri’s - een subklasse van antidepressiva waartoe ook Prozac en Seroxat behoren - hadden geslikt. De mannen en vrouwen hadden geen seksuele problemen voor ze antidepressiva namen en voor hun libidoverlies kon geen andere verklaring gevonden worden.

‘Serieus probleem’

De Volkskrant zegt in het bezit te zijn van documenten die bewijzen dat MHRA, de Engelse tegenhanger van Lareb, de voorbije jaren honderden klachten ontving van patiënten. ‘Post Ssri Sexual Dysfunction (PSSD) is een zeer serieus probleem’, zegt Marcel Waldinger, hoogleraar seksuele psychofarmacologie aan de Universiteit Utrecht, in het blad.

‘Vaak komt het niet aan het licht, omdat mensen niet zo snel over hun seksuele problemen praten. Psychiaters en huisartsen sturen patiënten doorgaans weg met de boodschap: dit kan niet.’ Toch kreeg Waldinger al een aantal mensen over de vloer bij wie de klachten hoogstwaarschijnlijk werden veroorzaakt door ssri’s. Hij vermoedt dat de bijwerking zeldzaam is, maar wijst erop dat dat nog niet werd onderzocht.