Een team van kinderurologen van het UZ Gent heeft met speciale nioperatietechniek meerdere nierstenen verwijderd bij een vierjarig meisje. De stenen werden eerst met een laser gefragmenteerd en vervolgens via retrograde intrarenale chirurgie verwijderd.

Door de grote hoeveelheid stenen was een behandeling met de niersteenzuiger niet gelukt. Daarom werd besloten operatief in te grijpen. ‘Dankzij de aangepaste apparatuur en de ervaring van het team in de behandeling van steenpathologie bij kinderen tussen 5 en 18 jaar, verliep de ingreep zeer vlot’, zegt het UZ. Het meisje is het eerste kind van die leeftijd dat op die manier in België succesvol geholpen kon worden.

‘Retrograde intrarenale chirurgie is een bestaande, minimaal invasieve operatietechniek. De patiënt herstelt sneller, heeft geen littekens en wordt na de ingreep opgevolgd door een speciaal team’, klinkt het. De afdeling in het UZ Gent is het grootste kinderurologiecentrum van het land en behandelt patiënten uit zowel België als daarbuiten.