Janoekovitsj: ‘Ik ben nog altijd de president van Oekraïne’
Janoekovitsj op de persconferentie, de tweede sinds de machtswissel in Oekraïne. Foto: epa
Op een persconferentie in de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don verweet de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zijn nationalistische tegenstanders aan te sturen op een burgeroorlog. 'Het is aan deze criminelen te wijten dat de Krim zich van Oekraïne af wil afscheuren.'

‘Ik leef’, zo opende de 63-jarige Janoekovitsj de persconferentie na geruchten dat hij dood zou zijn. Maar hij voelt zich niet goed ‘door de situatie in zijn land’. 

Janoekovtisj herhaalde dat hij nog steeds de enige rechtmatige president van Oekraïne is en ook de opperbevelhebber van leger. Hij riep het leger op de bevelen van het ‘illegitieme’ regime te negeren.

‘Ik weet zeker dat soldaten geen criminele orders zullen opvolgen’, zo zei hij in de door de Russische staatstelevisie uitgezonden verklaring. Hij zei dat hij niet is gevlucht en wil terugkeren naar Kiev zo gauw de omstandigheden dat toelaten.

Janoekovitsj verweet zijn tegenstanders - die hij omschreef als een kliek van 'ultranationlisten en neofascisten' - aan te sturen op een burgeroorlog. 'Ze willen bandieten van nationalistische organisaties in het leger opnemen en hen wapens in de handen drukken', aldus Janoekovitsj. 'In de steden patrouilleren mensen met maskers en regeert de willekeur.'

Hij vroeg het Westen of ze ‘blind’ waren voor wat er in het land gebeurde. ‘Zijn jullie vergeten wat fascisme is?’

Volgens hem zijn de verkiezingen die op de agenda staan voor 25 mei illegaal. De persconferentie duurde een kwartier. Het parlement van Oekraïne zette Janoekovitsj op 22 februari af. Hij verblijft nu in Rusland.