Bart De Wever: ‘Alle Vlaamse partijen willen Di Rupo weg’
Foto: BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever is helemaal hersteld van zijn gezondheidsproblemen. In een interview met Het Laatste Nieuws zegt De Wever ‘fitter dan ooit te zijn’ en helemaal klaar te zijn voor de verkiezingscampagne.

De Wever belandde vorige maand opnieuw in het ziekenhuis met een virale infectie. Hij hervatte het werk vrij snel, maar nam tijdens de Krokusvakantie toch een weekje vrijaf. Hij trok met zijn gezin naar Zwitserland, maar skiën mocht hij nog niet van zijn dokters. ‘Ook al werd ik er horendol van, ik héb geluisterd en platte rust genomen. Maar nu ben ik back in the game,’ aldus De Wever.

De perceptie dat hij een broze gezondheid heeft, strookt volgens de Antwerpse burgemeester niet met de realiteit. ‘Wat mij is overkomen kan iedereen overkomen. Ik ben nooit fitter geweest dan nu. Mijn fysieke conditie is beduidend beter dan die van de gemiddelde veertiger,’ klinkt het in de krant. Maar zijn sportieve ambities schroeft De Wever we noodgedwongen terug. ‘Dat ik niet meer intensief mag sporten frustreert me wel’, aldus De Wever.

De Wever wil helemaal terug zijn in de de laatste vijf, zes weken voor de verkiezingen. ‘Al wat er tot dusver is geroepen en beloofd, is slechts van relatief belang. Of dacht u dat de man in de straat al bezig is met de Moesennorm in al zijn variaties?’, aldus De Wever, die vaststelt dat heel wat partijen de agenda van zijn partij volgen.

‘Iedereen is bezig met de vraag hoe we de overheid slanker maken, de volgende vijf jaar. Men kapt op ons, maar N-VA heeft duidelijk wel de toon gezet.’

‘CD&V gokt op alle paarden tegelijk’

Volgens De Wever wil zowat elke partij in Vlaanderen wil Di Rupo weg. ‘Althans inhoudelijk. Want alles wat de regering-Di Rupo heeft gedaan, vloekt met besparingsdiscipline. Strategisch is dat weer een ander verhaal. Voor sp.a en Groen is Di Rupo II hun enige kans op regeringsdeelname. En voor Open Vld ook, zou je zweren.’

De Wever heeft de indruk dat Open VLD alles inzet op een regering-Di Rupo II. ‘Voor Open Vld is een Vlaamse meerderheid in de federale regering geen basisvoorwaarde om door te gaan met de PS. Wat gaan ze dan doen in de Vlaamse regering als ze samen met CD&V en sp.a geen meerderheid hebben? Groen mee in bad trekken? In een regering met vier partijen? Bonne chance, in dat geval,’ aldus De Wever in Het Laatste Nieuws.

CD&V is dan weer een geval apart. ‘CD&V gokt op alle paarden tegelijk. De ene week hoor ik Wouter Beke zeggen dat hij niet opnieuw een federale regering zal vormen zonder een Vlaamse meerderheid, de volgende week is er wel een andere CD&V’er die dat in twijfel trekt. En geen enkele CD&V’er is kandidaat-premier, maar Koen Geens herhaalt in elk interview dat we maar beter een Vlaamse premier kunnen hebben’