Hebben olievlekken met vermiste Boeing 777 te maken?
Foto: Photo News
Met behulp van satellieten hebben Chinese wetenschappers drie plaatsen met olievlekken gevonden waarvan ze denken dat ze met de vermiste Boeing 777 te maken kunnen hebben. Mogelijk was het toestel honderden kilometers uit koers.

Zaterdag waren er echter - vanuit de lucht - ook al oliesporen gezien die achteraf niets met het verdwenen toestel bleken te maken te hebben. 

Het toestel met 239 mensen aan boord verdween zaterdag van de radar en werd sindsdien niet teruggezien. De Maleisische autoriteiten zeiden eerder dat vlucht MH370 een uur na het opstijgen in Kuala Lumpur verdween. Op dat moment zou het vliegtuig zich ongeveer tussen het Maleisische Kota Bharu en Vietnam bevonden hebben.

'Het vliegtuig veranderde van koers na Kota Bharu en begon lager te vliegen', zegt een militaire bron aan persbureau Reuters. 'Het raakte tot de Straat van Malakka.' 

Eerder had een chef van luchtmacht al gemeld dat de militaire radar het vliegtuig om 2.40 uur voor het laatst gezien had nabij het eiland Pulau Perak in het noorden van de Straat van Malakka. Dat is zo'n uur en tien minuten nadat het toestel van de schermen van de luchtverkeersleiding was verdwenen. Het eiland ligt honderden kilometers verwijderd van het normale traject Kuala Lumpur - Peking.

Volgens sommige bronnen werden al brokstukken van het toestel teruggevonden, maar dat bericht werd door de Maleisische autoriteiten ontkend. Teams uit negen landen zetten de zoektocht daarom voort en het zoekgebied werd nogmaals uitgebreid.

Intussen blijven de Maleisische autoriteiten de zaak onderzoeken. Voorlopig wordt vooral aan een mogelijke kaping, sabotage of zelfmoord gedacht. 

Ook Vietnam heeft ondertussen zijn zoektocht uitgebreid in het oosten en het westen van de Golf van Thailand.